Home Okategoriserade Episod 10 – Puerto de Mogan till Palmeira do Sal

Episod 10 – Puerto de Mogan till Palmeira do Sal

written by sailinggrandiosa 20 September, 2017

Efter tio dygn i en och samma marina (nytt rekord för oss) kändes det lite extra skönt att få lossa på förtöjningarna och lämna kajen, kackerlackorna och Las Palmas bakom oss. Smått baktunga av all proviant som vi lastat ombord vinkade vi farväl till våra nyfunna Australienska båtgrannar och håller tummarna att våra vägar möts igen. Man slutar aldrig att förundras över att när långseglare från världens alla hörn möts finner man att en hjälpande hand aldrig är långt borta, tips på smultronställen ges utan tvekan och filmer från hårddiskar delas gladeligen. Det dröjer sällan länge, på en ny plats, förrän man har växlat några ord med paret i båten bredvid eller med mannen som bara kom förbi med dingen för att berätta att seglarna träffas ikväll på strandbaren vid dingepontonen. Det är ett fantastiskt och mycket generöst nätverk att få lov att vara en del av.
Under några härliga dagar fyllda med sol, bad, fiske och snorkling, tog vi oss sakterligen söderut utmed den kanariska kusten för att, efter fem dagar till ankar, glida in i marinan i Puerto de Mogan. Detta fiskesamhälle, även kallat Lilla Venedig, blev snabbt en riktig favorit. Allt var väldigt charmigt om än något turistigt för vår smak. Här skulle det allra sista med båten fixas innan överfarten till Kap Verde. En seglats vi räknade med skulle ta ca sex dygn. Vårt drivankare, som legat nerpackat, skulle monteras ihop och hela båten behövde en ordentlig omgång med skurtrasan. Havssaltet som ständigt täcker båten fungerar som en magnet för diverse partiklar som vinden tar med sig och däcket ser alltid bedrövligt ut. Givetvis visade det sig att vi saknade några syrafasta däcksöglor till att spänna fast dingen ordentligt på däck med. Denna gång vill vi inte riskera att bli av med dingen i en storm vilket skedde när vi seglade från Dakar till Las Palmas för tio år sedan. Jakten påbörjades i Puerto de Mogan men den slutade snabbt med beslutet med att Tryggve och Torin fick ta sig med buss tillbaka till LAS Palmas.
En rolig anledning att vi valde just Puerto de Mogan var att Joels farbror Keith och hans hustru Ulla skulle dit samtidigt. Ges tillfälle att träffa släkt och vänner under resans gång tar vi gärna chansen. Vi fick ett par fina dagar tillsammans innan även de stod på bryggan och vinkade av oss i samband med att vi påbörjade vår överfart mot Kap Verde.
Väderrapporteringen hade gett oss indikationer om att det kunde bli en del vind det första dygnet. Detta visade sig inte vara någon direkt överdrift och i kombination med svall och dyningar inkommande från olika håll blev seglingens första dygn hyfsat slitsamt. Tänk dig att allt omkring dig gungar, rycker och lutar och så fort du tänker vila en stund så börjar det givetvis att banka och slå. Till detta lägger du ett konstigt knakande som du inte hört förut och ett konstant illamående. Ja, då har du sammanfattningen av vad som blev mitt första dygn. Gissa om humöret är på topp dagen därpå? Och när alla har en liknande upplevelse … Då kan man glädja sig åt att det statistiskt sett snart blir bättre. Nu dröjde det heller inte länge förrän vågorna stabiliserade sig och vindarna mojnat. Mitt illamående dröjde sig kvar ytterligare någon dag men lagom till dag tre var även den som bortblåst. Elförbrukningen ombord har blivit lite av ett huvudbry. Med våra solceller och vindgenerator kan vi under ett bra dygn generera …. A. Problemet är att med två fulla kylar, autopilot och våra tonåringars önskemål om att ladda en och annan dator/mobiltelefon så förbrukar vi betydligt mer. Det betyder att vi tvingas till att köra med motorn en-två timmar om dagen något vi väldigt gärna hade önskat slippa göra. Efter fem dygn och arton timmar blev Tryggve, klockan 02:15, förste man till att få land i sikte och därmed äran att välja restaurang. Det är en väldigt speciell känsla när man efter över fem dygn till havs helt plötsligt ser konturerna av land uppenbara sig i stäven. Undra hur det känns när man har korsat Atlanten?

2,783 comments
0

You may also like